Uw vragen

Veelgestelde vragen

Boomer

Hieronder een greep uit de vragen die veel aan ons gesteld zijn.

Boomer

Bij een servicebeurt, ook wel onderhoudsbeurt geheten, voert de garage een aantal werkzaamheden aan de auto uit om deze veilig, zuinig en bedrijfszeker te maken en te houden. Ook zal een auto die de voorgeschreven onderhoudsbeurten krijgt waarschijnlijk langer meegaan dan een auto waarbij af en toe een beurt wordt overgeslagen. Een servicebeurt of onderhoudsbeurt verschilt per merk en per type.

Veel moderne auto’s hebben daarvoor een indicator op het dashboard. Er gaat een lampje branden of de boordcomputer geeft aan hoeveel kilometer je nog kunt rijden tot de auto onderhoud nodig heeft. Misschien hangt er een kaartje van de garage in de auto waar op staat bij welke kilometerstand of op welke datum de auto uiterlijk een beurt moet hebben. Is dit niet het geval dan staat er meestal een onderhoudsschema in het instructie- of onderhoudsboekje dat bij de auto hoort. Je kunt dan op basis van de huidige kilometerstand bepalen wanneer de auto een beurt moet hebben. Bij twijfel of onduidelijkheid kun je het best een garage raadplegen.

Auto’s hebben de laatste decennia steeds minder onderhoud nodig. De onderhoudsintervallen worden groter en er zijn steeds meer onderdelen ‘onderhoudsvrij’. Toch zou je kunnen zeggen dat de autofabrikanten er bij het ontwerpen van hun auto’s niet alles aan doen om bijvoorbeeld de intervallen voor olie verversen nog iets groter te maken. Het resultaat is dat het onderhoud zoals de fabrikant dat voorschrijft in de meeste gevallen ook echt wel nodig is. Zo zijn de auto’s nu eenmaal ontworpen. Al bouwt men natuurlijk wel een veilige marge in. Maar beter is om niet op die veilige marge te vertrouwen!

De distributieriem is een belangrijk onderdeel van de motor en verbindt de krukas met de nokkenas(sen). Als de riem breekt of doorslipt houdt de motor er mee op. Er is zelfs een grote kans dat het op en neer gaan van de zuigers in de cilinders niet meer is afgestemd op het heen en weer gaan van de kleppen in diezelfde ruimte. Daardoor kunnen de zuigers en de kleppen elkaar raken met grote en vooral dure reparaties als gevolg.

De fabrikant geeft naast een maximum aantal kilometers voor de distributieriem ook een maximum leeftijd in jaren aan. Dit omdat de riem niet alleen slijt door het draaien maar ook na verloop van tijd uitdroogt en breekbaar wordt. Sommige garages raden zelfs aan om de riem nog ruim binnen de geldende interval te vervangen.

Om ruimte en gewicht te besparen, zijn er auto’s die een compressor met een lekdichtmiddel hebben in plaats van een reserveband. In de reparatieset zit een vloeistof die via het ventiel in de band moet worden gespoten. De band kan vervolgens met de compressor opgepompt worden. Vervolgens kan de automobilist naar een garagebedrijf rijden. Een reparatieset werkt alleen bij relatief kleine gaten, tot circa 5 mm en het vormt een tijdelijke oplossing. Een dergelijke set is slechts beperkt houdbaar! Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing! Onderzoek het loopvlak van de band, probeer het lek te vinden. Indien mogelijk, zet de band met het lek naar de onderzijde. Plaats de container met lekmiddel op het ventiel en spuit deze leeg. Breng de band met behulp van de compressor op spanning. Laat de band zo snel mogelijk bij een bandenspecialist repareren.

Wissel alleen een band als dat veilig kan! Trek de handrem aan en zet de auto in een versnelling. Draai de wielbouten één slag los voor je de auto opkrikt. Let goed op waar je de krik plaatst. Elke auto heeft hiervoor speciale opkrikpunten. Krik de auto omhoog tot het te vervangen wiel los komt van de grond. Draai de wielbouten één voor één helemaal los. Verwijder voorzichtig het wiel en vervang deze met het reservewiel. Bij het vastzetten van het reservewiel dien je de wielbouten kruislings vast te zetten. Bij vier wielbouten begin je bij een willekeurige wielbout, vervolgens neem je de tegenoverliggende bout en vervolgens de overige twee bouten. Laat de auto zakken en draai de wielbouten weer stevig aan. Controleer zo snel mogelijk de bandenspanning, bijvoorbeeld bij een tankstation. Laat de lekke band zo snel mogelijk repareren. Als je de lekke band wegbrengt, laat de monteur dan meteen even controleren of het gewisselde wiel goed vastzit.

Winterbanden kunnen onder winterse omstandigheden meer grip hebben en dus veiliger zijn. Dit is echter niet zonder meer waar, want op droog wegdek kan een in goede conditie verkerende zomerband zich ook bij lage temperaturen meten met een winterband. Ook op nat wegdek is een winterband niet zonder meer veiliger. Op gladde ondergrond als sneeuw is de winterband echter wél onomstotelijk in het voordeel.

Jazeker! ABS en ESP verbeteren de grip van de banden niet!

Voor het bepalen van de leeftijd is de datum eerste toelating die op het kentekenbewijs staat doorslaggevend. Voor auto’s die eerst in een ander land hebben rondgereden, is dit de datum dat de auto in dat land voor het eerst officieel op de weg kwam. Dus niet hetzelfde als de datum van afgifte van het kentekenbewijs in Nederland.

Er wordt gekeken naar:

  • De verlichting
  • De wielophanging (speling, versleten delen)
  • De stuurinrichting
  • De remmen
  • Roest aan dragende delen
  • De Spiegels
  • De voorruit, ruitenwissers en sproeier(s)
  • De banden
  • Scherpe uitstekende delen die voor voetgangers gevaarlijk kunnen zijn
  • Veiligheidsgordels
  • Uitstoot van schadelijke stoffen
  • De bandenspanning

Wat betreft de milieuaspecten controleert de keurmeester de auto met name op de uitstoot van schadelijke stoffen zoals koolmonoxide, en roet bij diesels. Daarbij is het van belang dat het brandstofinspuitsysteem goed werkt, anders ontstaat er een onvolledige verbranding en dus een te hoge uitstoot. Hoe nieuwer de auto, hoe strenger deze eisen zijn.

De bandenspanning; deze moet in orde zijn, want een te lage spanning van je banden zorgt voor extra rolweerstand, hoger brandstofverbruik en dus ook meer vervuiling.

“Is de garage wel onafhankelijk bij de APK? De garage wil toch graag repareren?”

Er zijn twee maatregelen die moeten garanderen dat de APK onafhankelijk is. Als je denkt dat de auto ten onrechte is afgekeurd, kun je een herkeuring aanvragen bij de RDW. Dit kost natuurlijk tijd, en de meeste mensen zijn bang dat de RDW-keurmeester nog strenger is dan hun garage. Je kunt de auto ook direct bij de RDW laten keuren. Elke garage krijgt regelmatig een steekproef op een goedgekeurde auto. Een keurmeester van de RDW komt de keuring dan in de garage nog een keer overdoen. Als blijkt dat de keurmeester van de betreffende garage gebreken over het hoofd heeft gezien, wordt de auto alsnog afgekeurd en de keurmeester kan strafpunten krijgen. Dat betekent dat de betrokken keurmeester vaker gecontroleerd wordt en mogelijk zelfs verplicht op cursus moet.

Bij een APK controleert de keurmeester je auto wel op een groot aantal punten, maar hij demonteert niets. Er is ook geen sprake van schoonmaken, vervangen, smeren, verversen of bijvullen. Om de auto ook op de lange termijn bedrijfszeker te houden is een echte onderhoudsbeurt nodig.

Sinds oktober 2019, de invoering van de E5 en E10 brandstof, hebben wij het in de werkplaats druk met uitleggen. Uitleg waarover? Uitleg over E10 (schadelijk) en E5 brandstof (minder schadelijk, maar nog steeds schadelijk).

Regelmatig komen er klachten binnen van motorstoringslampjes die aanspringen en uit zichzelf weer uitgaan, inhouden en bokken van de motor en zelfs na lange tijd staan: watervorming in de tank.

Onderstaande fragment van Radar laat zien wat de voor- en tegenargumenten zijn voor het gebruik van E10 en E5.

Kijktip: Radar (uitzending juni, 2020)

Indien u twijfelt, kom dan gerust binnen. Want, u bent altijd welkom!

Mòcht het nodig zijn, maken wij dan alsnog samen een afspraak.

Diensten

Over ons

Contact

Diensten

Over ons

Contact